Geri Dönüşümde En Kötü Ülkeler

Bermuda

Bermuda 2018 UNSD Belediye Atık Arıtma raporuna göre en alt sırada yer almaktadır. Rapor, bazı gelişmekte olan ülkeler için eksiklik olsa da, ulusal istatistik ofisleri tarafından sağlanan en son mevcut istatistikleri kullanmaktadır. Bu küçük adada, geri dönüşüm tesisleri için minimum alan vardır bu nedenle geri dönüştürülebilir malzemeler geri dönüşüm için ABD'ye gönderilir. Hükümet, kıyı bölgelerine daha fazla çöp kutusu yerleştirerek geri dönüşüm oranlarını iyileştirmeye çalıştı.

Ekvator

Ekvator'da hükümet, geri dönüşüm oranlarını iyileştirmek amacıyla son yıllarda daha fazla geri dönüşüm kutusu kurdu. Bununla birlikte, kutular bazı öngörülemeyen sonuçlara sahip olabilir. Gayri resmi 'geri dönüştürücüler', satabilecekleri geri dönüştürülebilir malzemeler arayan, ülkenin çöplüklerini ayırıyor ve haftada 75 ila 100 dolar kazanıyor. Ancak geri dönüşüm kutularının kullanılmaya başlanmasından bu yana gelirleri düşüyor. Ülke için resmi geri dönüşüm oranı düşüktür çünkü kayıt dışı sektörden ziyade hükümetin geri dönüşümünü yansıtır.

Samoa

Güney Pasifik Okyanusu'ndaki iki adadan oluşan küçük Samoa ülkesi, diğer ülkelerden gelen plastik sürüklenme sorunuyla karşı karşıyadır. Pasifik Bölgesel Çevre Programı Sekreterliğine göre Samoa'da üretilen atığın tahmini % 60'ı organik ve % 35'i potansiyel olarak geri dönüştürülebilir. Yine de geri dönüşüm şirketleri bununla başa çıkacak kaynaklara sahip değil bu yüzden çoğu çöp sahasına atılıyor veya açıkta boşaltılıyor. Ülke, müşterilerin plastik şişeler için küçük bir vergi ödeyecekleri ve geri dönüştürdükleri takdirde geri alacakları bir şişe iade planı uygulamaya koymayı düşünüyor.

Sırbistan

Düşük geri dönüşüm oranlarına sahip birçok ülke gibi, nedeninin bir kısmı, tamamen güvenilir verilerin eksikliği olabilir. Yine de, ülkenin toplam atığının tahmini % 20'sinin yasadışı çöplüklerde sona erdiği göz önüne alındığında, ülkenin, geri dönüştürülecek öğeleri göndermek bir yana, atıklarını düzgün bir şekilde yönetmek için mücadele ettiği açıktır. Gayri resmi çöplükler kırsal bölgeleri kirletir ve yeraltı sularını kirletebilir.

Filistin

Waste Management dergisinde yayınlanan yedi Filistin ilçesinde yapılan bir çalışmada, bölge sakinlerinin % 98'inin atık toplama hizmetlerine erişimi varken, atıklarla mücadele söz konusu olduğunda açık çöp sahalarında yakmanın en yaygın uygulama olduğu bulundu.

Kazakistan

Kazakistan, 18 milyondan fazla insana ev sahipliği yapan dünyanın dokuzuncu en büyük ülkesidir, ancak atık yönetim sistemleri ciddi şekilde gelişmemiştir. En son UNSD rakamları, atığın % 0,3'lük bir kısmının geri dönüştürüldüğünü ve geri dönüşüm söz konusu olduğunda şehirlerin kırsal alanların çok ilerisinde olduğunu gösteriyor. Aslında, Kazakistan'ın başkenti Nur-Sultan (daha önce Astana olarak biliniyordu), yakında geri dönüşüm oranlarını iyileştirmesi gereken ayrı bir atık toplama sistemine sahip olacak. Bununla birlikte şehirde yeni bir organik atık geri dönüşüm tesisi kurma planları var.

Ukrayna

Kayıtlı geri dönüşüm oranı % 0 olan yedi ülkeden biri Ukrayna’dır. Yerel basına göre Doğu Avrupa ülkesi, atıklarının % 94'ünü düzenli depolama alanlarına atıyor ancak izinsiz çöplükler ve düzenli depolama sahalarındaki son yangınlar, atık yönetimini iyileştirmesi için hükümete baskı yapıyor. Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bir atık yakma tesisi, şehirdeki atığın yaklaşık beşte birini ele alıyor ve onu enerjiye dönüştürüyor, ancak bu ülkede türünün tek örneğidir.

Makedonya

Makedonya'da başkent Üsküp yakınlarında bulunan tek bir resmi depolama sahası var. Bu, ülkenin bir bölgesinden gelen atıkları kapsarken, diğer yedi bölgeden gelen atığın çoğu genellikle geçici veya gayri resmi depolama sahalarında son bulur. Bu sorunlara yanıt olarak, Makedonya Maliye Bakanlığı altı yerel atık yönetim tesisinin yanı sıra sıhhi atık, mekanik biyolojik atık, kompost ve atık ayırma ile uğraşmak için merkezi tesisler inşa etmeye çalıştı.

Saint Lucia

Turistlerin uğrak yeri olabilir ancak Saint Lucia çöp içinde boğuluyor. Karayip adası, Dünya Bankası'na göre kişi başına sekizinci en yüksek atık miktarını üretiyor ancak bunun önemli bir kısmı turizm endüstrisinden geliyor. Ülkede tüm bu atıklarla başa çıkabilecek tek bir çöp sahası var. Bu yılın Temmuz ayında, hükümetin, Saint Lucia'daki seçkin topluluklarda yürütülecek, plastik atıkların geri dönüşümü için iki yıllık bir pilot proje oluşturmak üzere hibe aldığı açıklandı.

Monako

Sadece 2 km2 bir alana sahip olan Monako ülkesi, kendi atıklarını geri dönüştürecek tesislerden yoksundur. Ancak Monako hükümeti, geri dönüştürülebilir evsel atıkların çoğunun komşu Fransa'daki Cannes-la-Bocca'daki Paprec Trivalo Côte d'Azur Atık Ayrıştırma Merkezine gönderildiğini bildirdi. Hükümetin web sitesine göre, Monako'dan her yıl yaklaşık 350 ton ev tipi ambalaj, ayıklama için bu tesise gönderiliyor. Bu, geri dönüşüm oranlarının nasıl tanımlandığı konusundaki sorunların, Monako gibi küçük ülkelerin geri dönüşüm oranını etkileyebileceğini gösteriyor.

Lihtenştayn

Avrupa'nın dördüncü en küçük ülkesi, güvenilir veri eksikliği nedeniyle geri dönüşüme düşebilir. Bununla birlikte, UNSD rakamları, Lihtenştayn'daki atıkların yarısından biraz fazlasının kompostlandığını gösteriyor, bu da makul miktarda atığın sürdürülebilir bir şekilde bertaraf edildiği anlamına geliyor. 2016 yılında Lihtenştayn Üniversitesi'ndeki öğrenciler, atıkları merkezi atık toplama noktalarına aktarmak için kutulardaki sensörleri kullanan atık yönetimi projeleri için Accenture Kampüsü İnovasyon Yarışması'nın ilk turunu kazandılar.

Cabo Verde

Senegal kıyılarında bulunan küçük ada ülkesi Cabo Verde, çöp sorunlarının çoğundan sorumlu turizme sahip. Kâr amacı gütmeyen The Travel Foundation'ın araştırmasına göre, oteller çöp sahasına gönderilen toplam atık hacminin yaklaşık % 42'sini oluşturuyor. Dahası, diğer ülkelerden gelen çöpler sahilde yıkanıyor. Çevre grubu Biosfera Cabo Verde tarafından yayınlanan bir videoda aktivistler, atıkların en az 25 farklı ülkeden geldiğini gösterdi.

Azerbaycan

Azerbaycan, Agsu Geçidi üzerindeki bu çöplük gibi, izinsiz alanlarda çöp yığılmasıyla büyük bir sorunu olan bir başka ülkedir. 2015 yılında UNSD istatistiklerinin toplanmasından bu yana Azerbaycan, başkenti Bakü'de çöp sahalarının büyümesini yavaşlattı ve yakmaktan uzaklaşıp atıklarını geri dönüştürmeyi hedefliyor. 2015 yılında Bakü'de 500.000 ton kapasiteli atıktan enerji üretim tesisi ve atık ayrıştırma tesisinden oluşan yeni bir atık ayırma ve yakma kümesi açıldı.

Yorum yaz

Aşağıdaki 'Yorumu Yayınla' düğmesine bastıktan sonra yorumunuz admin onayına gönderilecektir. Bu önlemi spam, küfür, kaba dil, hakaret içeren yorumları engellemek için aldık.