Geri Dönüşümde En İyi Ülkeler

Artan iklim krizi, çöp sahasına giden atıkların ayrıştırılırken zararlı sera gazları salması ve küresel ısınmayı büyütmesi nedeniyle dikkatleri çöplere ve atıklara çekmiştir. Yine de birçok ülke geri dönüştürülebilir atıklarını yurt dışına gönderirken, gerçekte ne kadarının geri dönüştürüldüğünü bilmek zor olabilir. Eunomia ve Avrupa Çevre Bürosu'nun 2017 tarihli son raporundaki verileri, Birleşmiş Milletler İstatistik Bölümü istatistikleriyle birlikte kullanarak, geri dönüşüm için en iyi ülkeleri ortaya çıkarıyoruz.

Almanya 

Almanya, 2016 yılından bu yana, bir önceki yıl ürettiği tüm atıkların % 56,1'ini geri dönüştürerek dünyadaki en yüksek geri dönüşüm oranına sahip oldu. 1990 yılında Almanya, çöp sahası sorunlarının potansiyel artışını önlemeye yardımcı olmak için bir ambalaj denetimi gerçekleştirdi. Bunu önlemeye yardımcı olmak için politikacılar, ürettikleri ambalaj atığından üreticileri sorumlu tuttu.

Almanya, 2016'dan beri dünyanın en büyük geri dönüşüm ülkesidir. Üreticilerin buna cevabı, evlerden ve işyerlerinden atık toplamak için dünyadaki ilk geri dönüşüm sistemi olan "Yeşil Nokta"yı hazırlamak oldu.

Geri dönüşüm, endüstri tarafından finanse edilir ve atık maliyetleri, şirketlerin ürettiği bir ürünün ağırlığına bağlıdır. Bu nedenle, ne kadar hafif olursa, üreticiler tarafından ödenmesi gereken para o kadar az olur. Bu işbirliği, Almanya'daki geri dönüşüm oranının 1991'de % 3 ilen % 56.1'e çıkmasına neden oldu.

Ocak 2019'da, Alman Ambalaj Yasası çıktı. Mevzuatın temel amacı, ambalaj atıklarının çevre üzerindeki etkisini önlemek veya azaltmak ve ayrıca perakendecileri çevre dostu ürünlerin kullanımını teşvik etmekten daha sorumlu hale getirmektir.

Avrupa Birliği'nin bir üyesi olarak Almanya, sürdürülebilir ürünleri norm haline getirmeyi amaçlayan Döngüsel Ekonomi Eylem Planına da katılıyor. Kurallar ayrıca tek kullanımlık ürünleri kısıtlıyor ve satılmayan dayanıklı malların ticaret bloğunda imha edilmesini yasaklıyor.

İskoçya 

2017 itibariyle atığının % 44,2'sini geri dönüştüren İskoçya’da geri dönüştürülen evsel atık miktarının, çöp sahasına gönderilen yüzdeyi geçtiği son zamanlarda bildirildi. İngiltere'nin en büyük geri dönüşüm tesisi olan Livingston'da, Brewster Bros Ağustos 2018'de açıldı. Tesis, büyük ölçüde şantiyelerden gelen atıklarla ilgileniyor ve yılda 400.000 ton inşaat atığını geri dönüştürebiliyor.

Danimarka

Danimarka’nın atıklarının neredeyse yarısı geri dönüştürülüyor ve artık çöpler yakıldığı ve evleri ısıtmak için kullanılan yakma tesislerine gönderiliyor. Ekim ayında, Kopenhag'da farklı bir şekilde yeni bir çöp yakma fırını açıldı. CopenHill, esasen her yıl 440.000 ton atığı temiz enerjiye dönüştürebilen süper temiz bir atıktan enerji üretim tesisidir. Site, şehir sakinlerinin eğlenmesi için bir kayak pisti ve aktivite merkezi olma gibi ikili bir amaca hizmet ediyor.

İsveç 

İsveç, 1984'te başlayan, uzun süredir devam eden bir şişe geri dönüşüm projesine sahiptir. İsveçliler boş camlarını, plastik şişelerini ve tenekelerini ters otomat makinelerine bırakıp karşılığında kupon almaktadır. Aslında, İsveç artık bu planın parçası olmayan herhangi bir şişe veya teneke kutu satışını yasakladı. Planı yürüten şirket olan Returpack, geçen yıl 2,05 milyar şişe ve teneke kutu işledi. İsveç'in şişe ve teneke kutular için geri dönüşüm oranı % 84,8 ile yüksek iken, genel geri dönüşüm oranı Danimarka gibi daha düşüktür. İsveç'in atıklarının çoğu yakılmaktadır.

İskandinav ülkesi, en büyük çevre koruma kültürüne sahip Avrupa bölgelerinden biridir ve bu nedenle en başarılı geri dönüşüm oranlarından birine sahiptir. İsveç atık yönetim sisteminin başarısı, vatandaşların ilk adımı atma konusunda bilinçlendirilmesinde yatmaktadır: ayrıştırma. İsveçliler, atıklarının türüne bağlı olarak atıklarını farklı renkli torbalara ayırır ve geri dönüşüm tesisleri onu geri dönüştürülebilir ve geri dönüştürülemeyen unsurlara ayırır. Geri dönüştürülemeyen atıklar, ülkedeki 250.000 eve elektrik sağlamak için yanmalarını enerjiye dönüştüren tesislerde yakılır. Böylece atıklar, enerjiye dönüştürülür. Geri dönüştürülebilir nesneler, onları yeni malzemelere dönüştüren normal süreci takip eder.

İsveç geri dönüşüm ayrıştırma

Atıkların ayrıştırılmasındaki verimlilik, İsveç geri dönüşüm sisteminin en güçlü noktalarından biri olmuştur.  Ülkenin, fosil yakıtların yakılmasından daha sürdürülebilir bir şekilde enerji üretmesi ve tamamen çalışır durumda kalması için Almanya veya İngiltere gibi komşu ülkelerden çöp ithal etmesi gerekiyor.

Lüksemburg 

Lüksemburg geri dönüşüm konusunda iyi olabilir. Lüksemburg vatandaşları, Eurostat'a göre kişi başına 600 kg ile herhangi bir AB ülkesinin en yüksek beşinci atık miktarını üretiyor. Hükümet, 2017 ulusal atık ve kaynaklar planında geri dönüşümle ilgili temel hedefleri ana hatlarıyla açıkladı. Diğer şeylerin yanı sıra, ambalaj geri dönüşüm oranlarını 2022 yılına kadar % 70'e çıkaracak, yeniden kullanılabilir ambalaj kullanımını teşvik edecek, çöpleri azaltacak ve gıda israfını azaltacak.

İtalya 

İtalya genel olarak yüksek bir geri dönüşüm oranına sahiptir ancak belediyeler arasında büyük farklılıklar vardır. Çöpleri ayırmak için renk kodlu torba sistemi kullanan kuzeydeki Mantua şehri, 2017'de % 80 geri dönüşüm oranı bildirmesinin ardından İtalya'nın en sürdürülebilir şehri olarak adlandırıldı. Yine de güneyde, Catania şehrinde geri dönüştürülen atık oranı % 9,34'e kadar düşüyor.

İsviçre 

Geri dönüşüm söz konusu olduğunda İsviçre uzun süredir öncü haldedir. 1990'larda, geri dönüşümü teşvik etmek için insanların çöp torbaları üzerinden vergilendirildiği "kirleten öder" ilkesini getirdi. Plan, 20 yılda geri dönüşüm oranını ikiye katlayarak oldukça etkiliydi. Aynı zamanda, Avrupa Konteyner Cam Federasyonu'na (FEVE) göre % 96 geri dönüştürülen cam şişe geri dönüşümü konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir.

Döngüsel ekonominin önemini en iyi anlayan ülkelerden biri İsviçre'dir. İsviçre, eğitim ve ulusal politikalar yoluyla vatandaş bilincinin nasıl artırılabileceğinin bir örneğidir. Bu durumda çabalar, tek torba gibi önlemlerle geri dönüştürülemeyen atıkları azaltmaya odaklanmıştır. Bu tür atıklardan kurtulmak için, geri dönüşüm ücretsiz iken, daha yüksek fiyatlı çöp torbaları satılır.

Bu, geri dönüştürülemeyen atık hacminin 20 yıl öncesine kıyasla kişi başına yılda yaklaşık 90 kilo azalmasına neden oldu. Bu tür önlemler sayesinde, şu anda cam şişelerin yaklaşık % 93'ü veya alüminyum kutuların % 91'i geri dönüştürülüyor. Ayrıca kompost yapımında kullanılan organik atıkların geri dönüşümünde de ülke öncü olmuştur.

Belçika

Belçika, Avrupa'nın önde gelen geri dönüşüm ülkelerinden biridir ve Flanders bölgesi, Avrupa'nın geri dönüşüm merkezlerinden biridir. 2012'de başlatılan Flanders Malzeme Programı, şirketlerin sürdürülebilir tasarım ve son teknoloji ürünü geri dönüşümü kullanmalarına yardımcı oluyor ve 2016'da Dünya Ekonomik Forumu'nda bir ödül kazandı. Belçika, non-elektronik sayesinde bir önceki yıl yaklaşık 10 milyon ampulü geri dönüştürdü. Yeni elektronik haline getirmek için e-hurda ve ampulleri toplayan kârlı organizasyon Recupel’dir. Şirket ayrıca, verimliliği artıracak olan elektroniklerin sınıflandırılması ve işlenmesi için yapay zekanın kullanımına da öncülük ediyor.

Slovenya

2 milyonun biraz üzerinde bir nüfusa sahip küçük olabilir ancak geri dönüşüm söz konusu olduğunda Slovenya birçok büyük ülkenin ilerisinde yer almaktadır. Başkent Ljubljana'da, son teknoloji ürünü Ljubljana Bölgesel Atık Yönetim Merkezi her yıl 170.000 tondan fazla çöpü işliyor. Oraya gönderilen atığın çoğu geri dönüştürülürken, biyoyakıt haline getirilirken veya kompostlanırken, tesise gönderilen atığın yalnızca % 4,9'u çöp sahasında bitiyor.

Avusturya

Avusturya'nın süper temiz başkenti Viyana'da çöp bulmak zor. Hükümetin, insanların atıkları azaltmalarına yardımcı olmak için vatandaşları yeniden kullanılabilir kahve bardakları kullanmaya, yiyecek israfını azaltmaya ve yeniden kullanılabilir çocuk bezleri kullanmaya teşvik eden çeşitli girişimleri var. Viyana ayrıca, geri dönüştürülemeyen her türlü atıkla uğraşan üç atık yakma tesisine de ev sahipliği yapıyor. Şehir merkezine altı mil uzaklıkta bulunan bir atıktan enerji tesisi olan Pfaffenau, her yıl 50.000 evi ısıtmak için yeterli ısı ve 25.000 eve güç sağlamak için yeterli elektrik üretiyor.

Bir Bavyera ülkesi olan Avusturya, 2018'de % 53,8 geri dönüşüm oranıyla Eunomia listesinde ikinci sırada yer alıyor. Ülkede, düzenli depolama alanlarına giden belirli atık türleri için kapsamlı bir yasak var. Toplam organik karbon emisyon oranı % 5'in üzerinde olan herhangi bir ürün Avusturya’da yasaktır, bu da herhangi bir ambalajın toprağa düşmesini engeller.

Almanya gibi Avusturya da üretici sorumluluğu modeli uyguluyor. Ülkede bu sistemleri çalıştıran şirketlerin en bilinenleri Altstoff Recycling Austria(ARA)'dır.

Avusturya'da düzenli depolama alanlarına giden belirli atık türleri için kapsamlı bir yasak var. ARA 1993 yılında kurulmuştur ve firmaya ödeme yapan işletmelerin atık yönetiminden sorumludur.

Döngüsel ekonomi sistemini benimseyen bu ülke, aynı zamanda gençleri geri dönüşümün önemi konusunda eğitmeye yardımcı olmak için çizgi romanlar ve boyama kitapları da dahil olmak üzere çeşitli eğitim materyalleri sunar.

Mart 2020 itibarıyla, Avusturya'daki üreticilerin belirli plastik torba türlerini ithal etmesi ve satması yasaklandı. Perakendeciler, Haziran 2020'den itibaren ülkede bu tür plastik torba üretemeyecek.

Hollanda

Hollanda'nın yüksek geri dönüşüm oranları için teşekkür etmesi gereken birkaç önemli girişimi var. Amsterdam'da Wasted programı, plastiği yerel mağazalarda ve işletmelerde indirimler için kullanılabilecek jetonlarla geri dönüştüren vatandaşları ödüllendiriyor. Bu arada, yenilikçi şirketler geri dönüşüm için yeni yollar buluyor. Hollandalı EverUse şirketi kağıdı geri dönüştürüyor ve onu konut için yalıtım malzemelerine dönüştürüyor. 

Sürdürülebilirlik modellerini mobiliteye, inşaata ve tüketime başarıyla uyguladıkları için Hollanda, sürdürülebilirliğin bir başka örneğidir. Bu ülkedeki malzemelerin geri dönüştürülmesine açık bir örnek, Zwolle ve Giethoorn şehirlerindeki bir bisiklet yolunun tamamen geri dönüştürülmüş plastikten yapılmış iki bölümünün yapımıdır. Yol yapımında plastik kullanımı dünyanın başka yerlerinde de yapıldı ancak bu ilk kez Hollanda’da tamamen plastikten yapıldı.

Her türden malzemeyi yeniden kullanma konusundaki açık taahhüdüne ek olarak, Hollanda ayrıca ülkeyi döngüsel, sürdürülebilir bir ekonomiye ulaşmaya yönlendiren, yenilenebilir enerjiye ve geliştirme girişimlerine yatırıma güçlü bir bağlılığa sahiptir.

Tayvan

Tayvan'ın insanları geri dönüşüme teşvik etmenin sıra dışı bir yolu var. Çöp toplama kamyonları, insanlara çöplerini çıkarmalarını hatırlatmak için klasik müzik çalıyor. Ama bu yöntem işe yarıyor. 1993 yılında, neredeyse hiçbir şey geri dönüştürülmedi ve toplam çöplerin yalnızca % 70'i toplandı, bu da ona "Çöp Adası" takma adını verdi. Bugün ülke etkileyici bir % 58 geri dönüşüm oranı bildiriyor. Yardımcı olan diğer girişimler arasında gübreye dönüştürülen çiğ gıda atığının kompostlanması ve atıkların doğru şekilde bertaraf edilmemesi nedeniyle cezalar yer alıyor.

Güney Kore

Güney Kore, özellikle gıda atıkları söz konusu olduğunda, geri dönüşüm ününü tersine çeviren başka bir ülke. Journal of Material Cycles and Waste Management'ta yayınlanan bir araştırmaya göre, 1995'te gıda atıklarının sadece % 2'si geri dönüştürülürken, bugün bu rakam % 95'e yükseldi. 2013 yılından bu yana, Seul sakinlerinden yasal olarak gıda atıklarını biyolojik olarak parçalanabilir torbalarda bertaraf etmeleri isteniyor. Yiyecek israfını önleme amaçlı poşetler için küçük bir ücret alınır ve bu ücretler şehrin atıklarının toplanması ve işlenmesi için kullanılır.

Güney Kore, 2018 yılında %53,7 geri dönüşüm oranına sahipti. Şimdiye kadar özel olarak işletilen şirketlerin atıkları topladığı ve kar için sattığı bir sistemle başarı elde etti. Bununla birlikte, bu, yakın komşu Çin'in kendi çevre politikasını değiştirmesinden kısa bir süre sonra değişecek. Nisan 2018'de ekonomik süper güç, plastik atık ithalatını yasakladı ve en büyük alıcısı Kore olarak bu bir sorundu.

Koreli işletmeler artık geri dönüşüm programından yeterince para kazanmıyor, bu da personelin işten çıkarılmasına ve plastik atıkların sokaklarda birikmeye başlamasına neden oluyor. Bu sorunlar, iki hafta sürdü. Ardından hükümet, geri dönüşüm şirketlerine mali yardım sağlamayı kabul etti.

Şubat 2020'de Güney Kore çevre bakanlığı atık kağıt ithalatını azaltmak için genel bir politika yayınladı. Atık yönetimi krizi ile ilgili üretim, tüketim, geri dönüşüm ve kültürün değişimi başladı. Güney Kore, o zamandan beri 2020 yılına kadar hem renkli plastik şişelerin hem de PVC'nin yasaklanmasını içeren politikalar uyguladı. Ayrıca, tek kullanımlık bardakları ve plastik vidaları da azaltacak ve sonunda kullanımdan kaldıracak ve 2027'ye kadar bu ürünlerden tamamen kurtulacak.

Buna ek olarak, Şubat 2020'de Güney Kore Çevre Bakanlığı atık kağıt ithalatını azaltmak için genel bir politika yayınladı. Diğer geri dönüştürülebilir malzemelerden ayrı toplayarak yerli geri dönüşüm plastik şişeleri üretecek. Genel olarak, Güney Kore hükümeti 2022'nin başına kadar yılda 100.000 ton plastik şişe toplamak istiyor.

Singapur

Singapur’un yüksek geri dönüşüm oranları, hükümetin Ulusal Geri Dönüşüm Programından çok, karung guni olarak bilinen gayri resmi geri dönüşümcülere borçludur. Karung guni 2016 yılında tüm evsel geri dönüştürülebilir atıkların yaklaşık % 20'sini toplarken, ulusal geri dönüşüm çabası sadece % 2'sini topladı. Bu gayri resmi toplayıcılar haneleri ziyaret eder ve bayilere ve geri dönüşüm şirketlerine sattıkları elektronikler dahil her türlü geri dönüştürülebilir atığı toplar. 

Japonya

Japonya, İsveç ile birlikte geri dönüşümü en ciddiye alan ülkelerden biridir. Çevresel taahhüdün yanı sıra, burada, muazzam şehirlerinde milyonlarca insan tarafından üretilen büyük hacimli atıkları yönetmeye yönelik teknik ihtiyaç önemlidir. Japonlar da atıklarını yeniden kullanma ve geri dönüştürme konusunda son derece verimli olduklarını kanıtladılar. Ülkenin hükümeti, suyun ayrıştırılmasını teşvik eder ve vatandaşlar, kusursuz bir şekilde yerine getirdikleri bir sınıflandırma ve toplama programları sistemi aracılığıyla kendi atıklarını titizlikle yönetir.

Japon modelinin başarısının örneklerinden biri, büyük şehirlerde bulunan sisteme erişimi zor olan, dağlarda küçük bir kasaba olan Kamikatsu kasabasıdır. Bu kasabada, atıkları 34 kategoriye ayırmakla sorumlu olanlar ailelerdir ve daha sonra geri dönüşüm merkezlerine aktarırlar. Kasaba 2020'de atıklarının yüzde 100'ünü geri dönüştürmeyi hedefliyor ve şu anda yüzde 90'ı geri dönüştürüyor.

Ek olarak, Japonya yüksek bir metal geri dönüşüm oranına sahiptir. Tokyo Olimpiyat oyunlarının madalyaları, geri dönüştürülmüş metallerden yapılması buna iyi bir örnektir.

Kanada

Kuzey Amerika ülkesi dünyadaki en yüksek geri dönüşüm oranlarından birine sahip değil ancak Kanadalıları artık kullanmadıkları ürünleri atmak yerine satmaya, vermeye veya bağışlamaya yönlendiren köklü bir döngüsel ekonomi kültürüne sahiptir. Ayrıca, malzemeyi asfaltla karıştırmak ve yollar veya oyun alanı yüzeyleri inşa etmek için kullandıkları için lastikleri geri dönüştürme konusunda da uzmandırlar.

Kanada sigara geri dönüşüm kutusu

Montreal gibi Kanada şehirleri, sigara izmaritleri için özel kutular hazırladı.  Ayrıca Kanada, dünyadaki en kirletici atıklarından biri olduğu için sigara izmaritlerini geri dönüştürmek için çok sayıda şehre konteyner dağıttı.

Galler

Sadece 20 yıl içinde evsel atıkların yüzde beşini geri dönüştüren Galler, yüzde 64'ünü geri dönüştürmeye başladı. Bu rakamlar, hükümet tarafından başlatılan ve vatandaşları arasında döngüsel ekonomiyi teşvik etmeyi amaçlayan iddialı bir tedbir paketinin sonucudur. Hedef, 2050 yılına kadar çöplüklerde veya atık yakma fırınlarında atık olmamasıdır.

Önlemlerden bazıları, tek kullanımlık ürünlerin azaltılmasını, evsel atıkları ayırma gerekliliğini ve bir sorumluluk programı aracılığıyla endüstriyel üreticilerin katılımını içerir. Ülke ayrıca, yataklar ve çocuk bezleri gibi normalde geri dönüştürülemeyen ürünleri işleyebilen geri dönüşüm tesisleri geliştirmeyi de önerdi.

Yorum yaz

Aşağıdaki 'Yorumu Yayınla' düğmesine bastıktan sonra yorumunuz admin onayına gönderilecektir. Bu önlemi spam, küfür, kaba dil, hakaret içeren yorumları engellemek için aldık.