Çevre Dostu Nedir?

Çevre dostu, pek çok ürün için kullanılabilen bir sıfattır. Küresel ısınma ve çevre kirliliği dünyamızın gündemindeyken buna duyarsız kalan markalar artık itibar kaybediyor. Bu durum, dünyadaki bütün markaları çevre dostu ürünler üretmeye itiyor. Peki çevre dostu tam olarak ne demek? Bir ürünü çevre dostu yapan özellikler nelerdir? Sevdiğiniz ürünlerin yüzde 100 çevre dostu olduğunu nasıl anlarsınız? Tüm bu soruların cevabını öğrenmek için okumaya devam edin.

Çevre Dostu Ürün Nedir?

Çevre dostu aslında geniş anlamları olan bir terimdir ve klasik bir tanımı yoktur. Temel olarak, markaların çevre dostu ürünlerinde birkaç özellik vardır. Eğer bir ürün doğaya, çevreye, insan sağlığına ve hayvan sağlığına zarar vermiyorsa, geri dönüştürülebilir özelliklere sahipse çevre dostu demektir. Bu yüzden bu ürünler doğal malzemelerden yapılır. 

Çevre Dostu Ürünler Hangileridir?

Çevre dostu ürün ya da ekolojik ürün tanımı, çevreye ve canlılara zararlı olmayan anlamına gelir. Ürünlere eklenen bu etiket, tüketiciler için gerçek bir rehber olarak kullanılabilir. Çevresel performansın ölçülmesi ve tanımlanması için yetkili bir kuruluş tarafından çeşitli testlerin yapılması gerekir. Bir markanın ürünleri, bu testleri geçerse “çevre dostu” etiketi alabilir. 

Atık üretimini azaltan ve geri dönüştürülebilen ürünler çevre dostu olarak bilinir. Bu şekilde ürünler, doğaya zarar vermez. Gezegenimizin enerjisini ve doğal kaynaklarını korurlar. Ekosistem üzerinde olumsuz etkileri olmayan çevre dostu ürünler gezegenimizi korumak için idealdir. 

Çevre Dostu Markalar

Çevre dostu markalar hem dünyamızın koruyucusu hem de etik değerlerin savunucusudur. Haypak tek kullanımlık çevre dostu ürünler, yüzde 100 geri dönüştürülebilir ve çevre dostudur. 

Çevre Dostu Nasıl Olunur?

Çevre dostu bir yaşam benimsemek artık giderek yükselen bir trend haline geliyor. Küresel ısınma ve çevre kirliliğinin giderek artması sonucunda, daha fazla insan bilinçli yaşamayı tercih ediyor. Çevre dostu yaşam tarzı benimseyen insanlar için ekolojik ürünler vazgeçilmez hale geliyor. Eğer siz de çevre dostu bir yaşam tarzı benimsemek istiyorsanız, günlük yaşam alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz. Küçük alışkanlıklarınızı değiştirerek çevre dostu bir yaşam benimseyebilirsiniz. Çevre dostu bir yaşam tarzı benimsemek için aşağıdaki önerilerimizi göz atın.

Çevre Dostu Modayı Tercih Edin

Çevre dostu giyim ürünleri, çevreyi kirletmeyen ve geri dönüştürülebilen ürünlerdir. Tüketicilerin sağlığını korumaya yönelik olarak, doğal kumaşlardan ve doğal malzemelerden tasarlanan kıyafetler çevre üzerinde olumsuz etkilere sahip değildir. Moda endüstrisindeki tasarlanan çevre dostu ürünlerin farklı özellikleri vardır. Çevre dostu kıyafetler genel olarak organik pamuk, bambu, muz ipeği, spinnova, kenevir lifleri (hemp), peace silk, ananas lifleri ve yün gibi malzemelerden yapılır. Çevre dostu kıyafetler üretilirken zararlı kimyasal maddeler ve ağartıcılar içermez. 

Et yemekten vazgeçin

Biliyoruz, et yemeyi seviyorsunuz. Ama et tüketimi, her yıl milyonlarca hayvanın öldürülmesine neden oluyor. Çevre dostu bir yaşam tarzı benimsemek için et tüketimini tamamen durdurun. Eğer bunu yapmakta zorlanıyorsanız en azından et tüketimini azaltmanız gerekir. 

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan bir araştırmaya göre, hayvancılık, insanlar tarafından üretilen toplam karbondioksit ve zararlı sera gazının yüzde 9’unu oluşturuyor. 

Vegan olmak ya da vejeteryan olmak, çevre dostu bir yaşam tarzını benimsemek için uzun bir yol kat etmenizi sağlar. Fakat vegan olmak ya da vejeterjan olmak herkese göre değildir. Bu yüzden en azından et tüketimini azaltmak gezegene katkı sağlamak anlamına gelir. Üstelik et tüketimini azaltmanız sağlıklı olmanızı sağlar ve para tasarrufu yapmanıza yardımcı olur. Et tüketmek yerine istiridye mantarı, soya eti, tofu, mantar, kurubaklagiller, yeşil mercimek, yumurta, kuruyemişler, patlıcan ve bulgur tüketebilirsiniz.

Plastik ambalajları ve plastik ürünleri kullanmayı bırakın

Plastik poşet ve plastik ambalajlar gibi ürünler, çevre üzerinde çok zararlı maddelerdir. Plastik, yapılan araştırmalara göre doğada 1.000 yılda yok olur. Bu kadar uzun süre doğada kalan ve çevreye zarar veren bu toksik maddeler kesinlikle kullanılmamalıdır. Plastik poşet ve plastik ambalaj yerine kanvas poşet ya da bez alışveriş çantası kullanabilirsiniz. Unutmayın ki, yaşam tarzınızda yapacağınız en küçük değişiklikler bile çok büyük farklar yaratabilir. 

Karbon Ayak İzini Azaltın

Her gün işe giderken, okula giderken ve alışverişe giderken araba kullanmaktan vazgeçmeniz gerekir. Her gün işe ya da okula yürüyerek gidebilirsiniz ya da toplu taşıma araçları kullanabilirsiniz. Yürümek, sağlığınız için çok iyidir. Üstelik arabalara ve motosikletlerin maliyeti yüksektir. Oysa yürümek bedavadır! Kısa mesafelerde yürümek ya da bisiklet kullanmak karbon ayak izini azaltmak için idealdir. Böylece hem gezegenimizi hem sağlığınızı hem de bütçenizi korumuş olursunuz. 

Enerji Verimliliği Yüksek Ürünler Kullanın

Evde enerji verimliliğini arttırmak için küçük şeylere dikkat etmeniz gerekir. Enerji tasarrufu yapmak için kullanmadığınız cihazlarınızı kapatın. Bunun yanı sıra enerji tasarruflu piller satın alın ve cihazlarınızı bu piller ile çalıştırın. Çamaşır makineleri, bulaşık makineleri, aydınlatma elemanları ve klimalar satın alırken A +++ sınıfı olmasına dikkat etmelisiniz. Enerji verimliliği sağlayan cihazlar pahalı olsa da uzun vadede elektrik tasarrufu sağlar. Daha dayanıklı ve çevre dostu olan cihazlar enerji ve su tasarrufu sağlarken, çevreyi korumanıza yardımcı olur.

Bunun dışında evinizde yalıtım yaparsanız, enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Eğer evinizde yalıtım yaparsanız, evinizi ideal sıcaklıkta tutabilirsiniz ve elektrik faturalarınızdan tasarruf edebilirsiniz. Evinizde yalıtım yaptırmak maliyetli olsa da, uzun vadede kazançlı çıkacaksınız. Ayrıca bu şekilde çevre dostu bir yaşam tarzına sahip olabilirsiniz. İmkanınız varsa ve müstakil bir eviniz varsa, çatınıza güneş panelleri de taktırabilirsiniz. Böylece güneş enerjisinden yararlanabilirsiniz.

Haypak Tek Kullanımlık Ürünleri Kullanın

Haypak tek kullanımlık ürünler tamamen doğal malzemelerden üretilmiştir ve yüzde 100 geri dönüştürülebilirdir. Bu ürünleri, birkaç kez kullandıktan sonra geri dönüşüm kutusuna atmanız yeterlidir. Havlular, çarşaflar, nevresim takımları ve iç çamaşırlarını yıkamak ve kurutmak için harcadığınız büyük miktarda elektrik ve sudan tasarruf edebilirsiniz.

Yorum yaz

Aşağıdaki 'Yorumu Yayınla' düğmesine bastıktan sonra yorumunuz admin onayına gönderilecektir. Bu önlemi spam, küfür, kaba dil, hakaret içeren yorumları engellemek için aldık.